Alții

Unde, cum și când să vezi „Luna de sânge”: cea mai lungă eclipsă a secolului va avea loc mâine

Aproape că îl avem aici. Am auzit despre el în ultimele zile, dar mâine va fi în sfârșit când îl vom putea observa. Cea mai lungă eclipsă lunară a secolului, cunoscută sub numele de Luna rosie sau Luna de sânge din cauza culorii roșiatice pe care o va dobândi satelitul, va avea loc în după-amiaza acestei vineri. Pământul va fi aliniat chiar în mijlocul Lunii și al Soarelui, fenomen care apare aproximativ o dată pe an, dar niciodată până mâine. Va fi cea mai durabilă eclipsă a secolului XXI, așa că nu ne putem lipsi. Acesta este cel mai bun mod de a-l observa:

Când va fi Luna rosie

Eclipsa va fi extinsă în total timp de aproximativ patru ore. Pentru a fi exact, de la 20.24 la 00.19 Vineri, 27 iulie (ora peninsulară spaniolă), conform calculelor Observatorului National Astronomic. Dar nu în tot acest timp, Luna va fi cufundată în umbra pământului, ci numai în faza totală a eclipsei (când culoarea roșiatică este cea mai vizibilă), care va începe la ora 21.30 și se va încheia la 23.13. O oră și patruzeci și trei de minute pe care le putem folosi pentru a ne bucura de o priveliște spectaculoasă a cerului nostru.

Unde poți vedea mai bine

Această eclipsă lunară va fi vizibilă în mare parte din emisfera estică a Pământului. În Spania, acestea vor fi jumătatea estică a țării și mai ales Insulele Baleare, cine se poate bucura cel mai bine de viziunea fenomenului înainte de a se produce faza totală. În aceasta și în cele ulterioare, restul Spaniei, inclusiv Insulele Canare, se vor putea bucura de viziune, deși Luna va apărea în firmamentele sale deja total eclipsate, spre deosebire de zona mediteraneană, unde vor putea vedea primele lor faze.

Cum să observi eclipsa lunară

Este important să ne amintim că aceasta este o eclipsă lunară, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de eclipsele solare, nu ne va obliga să folosim niciun fel de protecție pentru a o observa. O putem face cu ochiul liber, cu un telescop sau cu binoclul fără nicio problemă. Cel mai bun, așa cum se întâmplă întotdeauna în aceste cazuri, este să te îndepărtezi de zonele cu o mare poluare luminoasă pentru a observa cerul în toată splendoarea sa.

reclamă

deja trebuie doar să alegem locul (și compania) să ne bucurăm de unul dintre acele fenomene astronomice care ne excită. Și poate și să încercați să găsiți cea mai bună fotografie și să afișați luna la orizont în rețelele noastre de socializare.

În Jared | Astroturism: 9 hoteluri pentru a vedea ploaia de stele (literal)

Loading...