Categorie Femeile în știință

Femeile în știință

Prima fotografie cu o gaură neagră a fost posibilă de această femeie: Katie Bouman, inginerul care își amintește de Margaret Hamilton

Este știrea științifică a anului: avem deja prima fotografie cu o gaură neagră. Până acum, existența sa era cunoscută doar prin metode indirecte, dar niciodată nu a fost observată până acum. În plus, în această descoperire importantă, o femeie a jucat un rol fundamental. Numele ei este Katie Bouman, are 29 de ani și este inginer informatic absolvit recent de la prestigiosul Institut Massachusetts of Technology (MIT) din Massachusetts.
Citeşte Mai Mult
Femeile în știință

Karen Uhlenbeck este astăzi prima femeie care a câștigat ceea ce este considerat „Premiul Nobel” la matematică

Karen Uhlenbeck este una dintre fondatoarele analizei geometrice moderne și, de astăzi, și prima femeie care a câștigat prestigiosul Premiu Abel care, pentru a ne înțelege, este considerată „Nobelul” în matematică. Premiul este numit în memoria matematicianului norvegian Niels Henrik Abel și a fost fondat de Parlamentul țării scandinave în 2002.
Citeşte Mai Mult
Femeile în știință

De asemenea, bărbații se angajează în favoarea egalității de gen în știință: se naște „Men For Women in Science”

Nu este prima dată când citim că femeile continuă, în secolul XXI, să trăiască inegalități de muncă în lumea cinematografiei, în sport sau când sunt mame. Știința a fost întotdeauna un alt domeniu în care femeile au trecut neobservate, au suferit așa-numitul „efect Matilda” sau munca lor nu a fost recunoscută de societate, ca unul dintre cele mai recente cazuri, cea a fizicii Jocelyn Bell Burnell .
Citeşte Mai Mult
Femeile în știință

Probabil că nu ați auzit niciodată de acești mari oameni de știință, așa că acordați atenție

Am urmărit afișele care vin la departamentul meu cu imagini ale unor mari oameni de știință, matematicieni și ingineri cu un amestec de curiozitate și inspirație toată săptămâna, multe dintre ele necunoscute sau pentru restul colegilor mei, în ciuda realizărilor lor ele includ revoluționarea algebrei, dezvoltarea primului tratament împotriva leucemiei sau descoperirea proceselor fundamentale ale fizicii.
Citeşte Mai Mult
Femeile în știință

Sylvia Earle, oceanografă și eroină a planetei care tocmai a devenit premiul Prințesa din Asturias pentru Concord

Sylvia Earle nu este doar orice biolog marin, ci și un explorator care și-a dedicat viața pentru combaterea pagubelor pe care poluarea și vărsările de petrol le-au provocat oceanelor. Fără îndoială, un erou, cunoscut sub numele de Lady of the Deep, care merită să devină ultimul Premiu Prințesa Asturiei pentru Concord 2018.
Citeşte Mai Mult